top of page

Yeni Başlayanlar İçin Kimyasal Peeling (AHA/BHA)





Cildinizi ovarak temizlemek yerine peeling ile yenileyin.


Exfoliating de denilen peeling yöntemi aslında cilt bakımının en önemli adımıdır. Sadece cilt sağlığını iyileştirmek için değil, aynı zamanda cilt yüzeyindeki ölü deriyi temizlemek ve kullandığımız nemlendirici ve esans gibi pek çok ürünün cildimize daha iyi işlemesini sağlamak içindir.

Sürdüğümüz ürünü cildimizden çıkarmadan yapılan eksfoliasyon işlemi tüm cilt tipleri için faydalı olabilecek çok önemli bir cilt bakımı adımıdır. Bu adımı cilt bakım rutininize eklemeniz, sizin en hızlı ve etkili bir şekilde sağlıkla parlayan, pürüzsüz, eşit tonlu ve nemlenmiş bir cilde kavuşmanızı sağlayacaktır.


Peki Eksfoliasyon Nedir?


AHA ve BHA gibi cilt yüzeyinde bırakılan eksfolyantlar, cildinizin en dış katmanına zarar vermeden ölü cilt hücrelerinin birikmesini nazikçe engeller. Aşağıdaki faydaları dahil olmak üzere sayısız faydaları vardır:

• Pürüzlü cildi nazikçe ama etkili bir şekilde pürüzsüzleştirir.

• Gözenekleri açmaya yardımcı olur.

• İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü en aza indirir.

• Cilt tonunu aydınlatır ve eşitler.


Cilt Yüzeyinde Bırakılan Exfoliantlar Nasıl Kullanılır?


ADIM 1: Cildi temizleyin ve tonikleyin.

ADIM 2: Parmaklarınızı veya pamuk bir ped kullanarak peelingi yüzünüze ve boynunuza uygulayın. Durulamayın.

ADIM 3: Nemlendiricinizi uygulayın. Gün içinde asitli bir peeling kullanıyorsanız, her zaman SPF 30 veya daha fazla nemlendirici kullanın.





AHA ya da BHA Exfoliant?


BHA (Salicylic Acid)

Tavsiye Edilen Cilt Tipleri:

✓ Yağlı ciltler ✓ Hassas ciltler ✓ Siyah nokta ve sivilce problemleri ✓ Rosacea meyilli ciltler


AHA (Glycolic Acid / Lactic Acid)

Tavsiye Edilen Cilt Tipleri:

✓ Kuru Ciltler ✓ Güneşten hasar görmüş ciltler


Kimyasal eksfoliye ediciler, fiziksel olanlar kadar sert değildir. Ölü deri hücrelerini fiziksel olarak cilt yüzeyinden çıkarıp soymak yerine kimyasal etkimeyle cilt yüeyinde çözülmelerini sağlarlar. Esans, krem ​​veya maske olarak satılırlar ve en yaygın türleri AHA'lar ve BHA'lardır.

Glikolik asit olarak da bilinen AHA, hassas cilde sahip olanlar veya peeling konusunda yeni olanlar için uygundur. AHA aynı zamanda suda çözünen hafif bir kimyasal eksfoliyatördür ve bu özelliği, ölü cilt hücrelerinin parçalanmasına ve yok olmasına yardımcı olurken, aynı zamanda cildinizi nemli tutmaya devam eder.

Öte yandan BHA ise, yağda çözünen bir maddedir. Bu, yağlı ve akne eğilimli cilde sahip olanlar için uygun bir eksfoliye yöntemidir. Ayrıca, ansızın patlak veren sivilcelenmeler ve akneler için anti-inflamatuar bir etki yaratır. Yağı çözdüğü için, sivilce oluşumuna neden olan sebumu kolaylıkla temizler.


Hangi Dokuyu Tercih Etmelisiniz?


Eksfolyantlar genellikle 3 farklı dokudadır ancak farklı dokudaki eksfolyantlar tüm cilt tipleri için uygundur. Seçtiğiniz doku kişisel tercihinize bağlıdır, ancak bazı dokular özellikle belirli cilt tiplerine daha iyi etki eder:

• Kuru cilt tipleri için: Eksfoliye edici losyon

• Karma cilt tipleri için: Jel eksfoliye edici

• Yağli cilt ile karma cilt tipleri için: Sıvı eksfoliye edici


Kaynak:

Bu yazı ve bazı görseller

https://www.paulaschoice-eu.com/beginnersguide/exfoliants.html isimli blog yazısından Türkçeye çevrilerek kullanılmıştır.


bottom of page