top of page

pH Nedir ve Neden Önemlidir?



Asit skalası olarak da bilinen pH adından da anlaşılacağı üzre maddelerin asit oranını belirler. En az diş fırçalamak kadar önemli olan pH seviyesi, bu yazıda bahsedeceğimiz pek çok nedenden ötürü, cilt bakımında herkesin dikkat etmesi gereken bir husustur.


pH’ın Sırrı Nedir?


Yüz yıkamada pH’ın öneminden bahsederek başlayalım. Cildin dış tabakası ter, yağ asidi ve amino asitlerden oluşan bir tabakadır; bu tabaka vücudu bir manto gibi sarmaktadır. Bu mantonun fonksiyonel önemi asidik olmasıdır. Asiditesi pH değeri ile ölçülmektedir. Normal pH değerleri 4-6 arasındadır. İdeal pH değeri 5.5’dir.Cilt pH değerleri bölgesel farklılıklar gösterebilmektedir. Kasıklar, koltukaltları ve parmak araları gibi nemli, kapalı bölgelerin pH değerleri yüksektir.

Cildimizi bakterilerden ve zararlı maddelerden koruyan bu asidik manto, cildin onarılmasında önemli bir rol oynar ve bu asidik yüzeyin bilinçli veya bilinçsiz zarar görmesi cildinizin bakteri veya mikroplara karşı savunmasız bir hale gelmesini sağlar.


Cilt bakımında pH genellikle temizleme aşamasıyla ilişkilendirilir. Özellikle yıkama jelleri ve sabunların üzerinde pH dengeli (pH balanced) yazısı görülmektedir. Cildin parlak, ışıltılı, pürüzsüz ve sağlıklı olması için pH değerinin asidik yani ortalama 5.5 değerinde olması gerekmektedir. Bu değerde cilt dengelidir. Bu dengenin bozulması sonucu ciltte kuruluk, hassasiyetler, kızarıklıklar, akne, enfeksiyonlar ve allerjiler görülmektedir. Cildin kendini koruma ve yenilenme kapasitesi azalmaktadır. Ciltte kollajenin parçalanma hızı artmakta ve elastikiyet kayıpları, kırışıklık ve sarkmalarda artma dikkati çekmektedir. Bu yüzden, günümüzde çoğu temizleyicinin ambalajında, markaların özellikle pH değerini vurguladıklarınıı görebilirsiniz. Gerçekten de bir temizleyici almadan önce yapmanız gereken ilk şey pH oranını kontrol etmek olmalıdır.


pH’ın Bilimsel Açıklaması


pH skalası 1’den 14 e kadar uzanan bir aralıktadır. 7 değeri nötr dite tanımlanırken, 7 den düşük herhangi bir pH seviyesi ise, asidik ya da “alkaline” olarak tanımlanır. Aslına bakılırsa cildimiz asidik yapıdadır ve bu doğal asidik yapısının korunması çok önemlidir. Çoğu çalışmaya göre, insanlar genel olarak ortalama 4.7 ila 5.75 arasında bir pH değerine sahiptirler.

Sonuç olarak, cildimizin bu doğal ve bizi bakteri, mikrop, cilt tahrişi, sivilcelenme gibi pek çok problemden koruyan asidik yapısını korumak, sağlıklı bir cilt için çok önemlidir. Bu nedenle, pH değerine göre ürün seçimi cilt bakımındaki en önemli faktörlerden biridir.



Neden Düşük pH Değerinde Temizleyiciler Kullanmalıyız?


İdeal temizleme ürünü bahsettiğimiz asit-manto tabakayı bozmamalıdır. İdeal pH 5.5’dir. Bu pH değerinde ürün kullanımı cildi enfeksiyonlara karşı koruduğu gibi, alerjik deri hastalıkları, egzemaların oluşumunu da engellemektedir. Yapılan araştırmalarda, pH değeri 7 olan bir temizleyici 5.5 olana göre daha fazla akne oluşumuna neden olmuştur. Araştırmalarda da görüldüğü gibi, yüksek pH değeri cilt de sivilce oluşumuna neden olmuştur. Aknenin yanı sıra, pH değerindeki yükseklik mantar, egzema, kızarıklık, ciltde su kaybı ve kaşıntı gibi pek çok deri hastalığına da neden olmaktadır.


Ph Değerini Korumak İçin Ürün Önerisi


Purito’nun Defense Barrier pH Temizleyicisi, 5.5 değerinde düşük pH’lı bir temizleme ürünüdür. Günlük kullanım için uygun olan bu temizleyici, cildinizin asidik mantosunu koruyarak, pek çok cilt problemine neden olan bakterilerden korur. Ayrıca yara iyileştirici özelliği ile de bilinen Centella Asiatica özleri de içerir. Bu düşük değerli ph temizleyici ile, cilt güzelliğinizi kalıcı hale getirin!


Kaynaklar:

Bu yazı aşağıdaki blog yazılarından alınmıştır:


bottom of page