top of page

Tonik vs. Esans

Kore cilt bakım rutininde iki ayrı yeri olan, ama bir o kadar da birbirine benzetilen bu iki farklı ürün nedir? Bu yazımızda, çoğumuzun merak ettiği ve aralarındaki farkı tam olarak anlayamadığı bu iki ürünü detaylarıyla inceleyeceğiz.

Tonik ve esans olarak adlandırılan bu iki ürün aslında cildimize nem kazandırıp, önce veya sonra uyguladığımız diğer ürünlerin etkisini arttırmada rol oynarlar. Bazılarına göre, bu iki ürün arasında pek bir fark yoktur ve cilt bakımı ürünü üreticilerinin daha çok ürün satabilmek adına geliştirdikleri pazarlama stratejisidir. Bu durum serum ve ampül arasındaki fark için geçerli olabilir, ancak tonik ve esans için kesinlikle geçerli değildir çünkü ikisinin de şimdi bahsedeceğimiz farklı ve çok önemli rolleri vardır.


Ortak Noktalar


1. İkisi de temizleme aşamasından sonra, nemlendirmeden önce kullanılır.

2. Belli bir dereceye kadar, esans ve toniklerin görevi benzerdir ve bu görev de kullanılan diğer ürünlerin etkisini en üst seviyeye getirerek, cildin genel bariyerini güçlendirmek için destek olmalarıdır. Aralarında farklılıklar olsa da, iki ürünün de ana prensibi bu noktada aynıdır.


Farklılıklar



Tonikler

Tonikler cildin pH dengesini koruyarak, yıkama işleminden sonra cilt yüzeyinde kalan pürüzleri gidermek için kullanılır.

Eskiden, tonikler teknolojinin henüz bu kadar gelişmemesinden ötürü yıkama jellerinin çok sert içerikli oluşu nedeniyle, genellikle cilt bariyerinin pH dengesini korumak amaçlı üretilirdi. Ancak, teknolojinin ilerlemesiyle, günümüzde kullanılan çoğu yüz yıkama ürünü artık pH değeri göz önünde bulundurularak geliştirilmektedir. Bu nedenle, artık tonikler pH değerini koruma amaçlı üretilmekten öte başka görevlere sahiptir. Günümüzdeki tonikler, glikolik asit gibi ciltte peeling etkisi yaratan aktif içeriklerle zenginleştirilmiştir. Bunun yanı sıra, içeriklerindeki farklı vitaminlerle antioksidan gibi etkilere sahiptirler.


Dezavantajları

Toniğin genellikle dezavantaj olarak görülebilecek yönü, genellikle alkol içerikli olmasıdır. Kozmetik şirketlerinin alkol içermeyen ürettiği bazı tonikler vardır ancak tonikler genellikle belli bir derecede de olsa alkol içerirler. Bu tonikler de, genellikle, alkol kullanımına bağlı olarak oluşan ciltteki iritasyon, kuruluk ve cilt bariyerini güçsüzleştirme gibi yan etkilere sebep olabilir.



Esanslar

Esanslar genellikle, Avrupa güzellik piyasasından çok, Kore cilt bakımı (K-Beauty) endüstirisinde daha yaygındır. Esanslar genellikle, cildi, temizlemeden sonra, diğer ürünlerin kullanımına hazır hale getirmek için uygulanır. Çoğunlukla, cildin nem oranını (hydration) arttırmada ve kullanılan diğer ürünlerin cilde daha iyi nüfus etmesini sağlayarak daha etkin hale gelmelerini sağlamalarıyla bilinirler.


Toniklerle kıyaslandığında, en büyük fark ise içerikleridir. Alkol veya asit yerine daha çok bitkisel içeriklerle üretilirler. Bu botanik içerikler, cildin su geçirgenliğini arttırır ve cilt bakım ürünlerinin cildin daha derinlerine nüfus etmesini sağlar ve cildin nem dengesini daha uzun süreli korur.


Dezavantajları

Toniklerin kurutucu özelliklerinden farklı olarak, esanslar cildi nemlendirmek için tasarlanmışlardır. Ancak, cildi nemli tutmak için, yine de esanslardan sonra kesinlikle nemlendirici kullanılmalıdır. Cildin nem alması için, cilt bariyerini daha geçirgen yapacağı için, nemlendirici uygulanmazsa tam tersi bir etki de yaratabilir.



Tonik ve Esanslar için Uygun Cilt Tipleri


Tonikler

Yağlı cilt tipleri için uygun olan tonikler, içeriğindeki belli derecede alkol ile cildi kurutabilir ve yağlı ciltlerin bu ihtiyacını karşılar. Ancak bütün cilt ürünlerinde olduğu gibi cildiniz için en uygun toniği deneme yanılma yoluyla bulabilirsiniz.


Esanslar

Toniklerden farklı olarak, esanslar kuru ciltler için uygundur. Çoğu esans, cildi nemlendirir ve cilt bariyerini daha çok nem emilimi için uygun hale getirir. Eğer kuru bir cilt yapınız var ise, cilt bakım rutininize kesinlikle bir esans eklemeyi denemelisiniz.


Sizin İçin Seçtiğimiz Tonik ve Esans Önerilerimiz




PURITO Centella Unscented Tonik ne alkol ne de uçucu yağlar içeren cildinizi irite etmeyecek, temiz içerikli bir üründür. Bu tonik aynı zamanda Ph 5.5 değerindedir ve özenle toplanmış Centella Asiatica bitkisi ve Panthenol içerir.







PURITO Fermented Complex 94 Boosting Esans besleyici, küçük partiküllerden oluşan ve cilde nem kazandıran bir üründür. Niacinamit ve adenosine içerikli bu esans, cilt elastikiyetini artırır ve hücre yenilenmesine katkıda bulunur.








Kaynak:

bottom of page