top of page

Hyaluronik Asit Nedir ve Neden Cilt Bakım Rutinimde Kullanmalıyım?


Son zamanlarda cilt bakımı dünyasında oldukça popüler bir kelime olan hyaluronic asit, eğer daha önce hiç kullanmadıysanız ve ilk defa duyuyorsanız, asit kelimesinden dolayı sizi biraz tedirgin edebilir ve doğal olarak kafanızda bazı sorular oluşabilir.

Hyaluronik asit çok etkili ve basit bir içerik olmakla beraber tüm ciltlerin içinde doğal olarak mevcut olduğu için, herkesin yararlanabileceği bir içeriktir. Bu yazıda, bu çok popüler içeriğin ne olduğunu, potansiyel faydalarını, ve neden bu kadar favori bir içerik olduğunu anlatacağız.


HYALURONİK ASİT NEDİR?


Bilimsel olarak Hyaluron veya HA diyede adlandırılan hyaluronic asit, insanların vücudunda doğal olarak üretilen bir maddedir. Görevi ise, suyu tutarak cildimizi nemli tutmaktır. HA su içinde kendi ağırlığından bin kat daha fazla nemi hapsederek, cildin nem seviyesini düzenler. Hücrelerimizi sağlıklı ve nemli tutar. Ancak, vücudumuzun ürettiği diğer tüm yararlı maddeler gibi hyaluronic asit de, yaşlanma ve çevresel faktörler nedeniyle vücudumuz tarafından daha az üretilmeye başlanır. İşte tam burada, hyaluronik asit içerikli kozmetik ürünler devreye girer!

Cilt bakımında genellikle üç farklı çeşit nemlendirme yöntemi vardır, bunlar: nemlendiriciler (humectants), yumuşatıp yatıştırıcılar (emollients)ve cilt yüzeyini koruma kalkanı gibi kaplayarak nemlendiren (occlusives) türlerdir. Hyaluronik asit nemlendirici (humectant) kategorisindeki bir içeriktir ve cilt bariyerinde suyu hapsederek, cildin sürekli nemli kalmasını sağlar. Cildin alt katmanlarına kolaylıkla nüfus eder ve bütün cilt tiplerinde etkili sonuçlar ortaya çıkarır.





NEDEN HYALURONİK ASİT KULLANMALIYIM?


Hem sağlık, hem de görüntü açısından cildimizi nemli tutmak önemlidir. Cildiniz dehidre olmuş ise, erken yaşlanma belirtileri , ince çizgi oluşumu ve cilt pürüzleri gibi problemlerin gerçekleşmesi muhtemeldir. Bunların yanısıra, cildinizin kuruması, daha kolay irite olması ve hassaslaşması da susuz kalmış bir cildin olası sonuçlarıdır. Cildi nemlendirmek, daha pürüzsüz bir cilt yüzeyi, daha parlak bir görüntü ve çevresel faktörlerden daha iyi korunmanın yanı sıra, hyaluronik asit yaşlanmayı önlemek gibi de pek çok konuda yardımcıdır.

Hyaluronik asitlerin cilde çok kolay bir şekilde nüfus edip, cilt yüzeyinin üst katmanlarındaki hücreleri nemlendirme özelliğinden dolayı, yukarda bahsettiğimiz tüm faydaları cildinizde gözlemleyebilmeniz ve güvenilir bir şekilde cildinizi nemlendirmeniz için en etkili yöntemdir.

Hyaluronik asiti cilt bakımında vazgeçilmez kılan bir diğer özelliği ise, tüm cilt tiplerinin bu asitten faydalanabilmesidir. Hidrasyon (hydration), cilt bakımının en önemli adımıdır ve aslında nemlendirme (moisturizing) işlemiyle tam olarak aynı şey değildir. Genellikle nemlendirme denildiğinde, cildimizde azalan yağ oranını telafi etmek için kullanılan nemlendiriciler akla gelir. Ancak, hyaluronic asit bilinen diğer nemlendirme yöntemlerinden farklı olarak cildimize ekstra yağ oranı yüklemek yerine, cildimize ekstra su yükleyerek susuz kalmış cildimizi en doğal ışıltılı ve pürüzsüz haline kavuşturur. İşte bu yüzden, hyaluronic asit tüm cilt tiplerinin nemlendirici ararken bakmaları gereken en önemli içeriktir. Sonuç olarak, hyaluronic asit içeren nemlendiriciler kullandığınız sürece asla yanılmazsınız ve bu yüzden de Kore kozmetik cilt bakım ürünlerinde en çok rastlayacağınız içeriklerden biridir.


Kaynak:

17 Aralık 2020 tarihinde yayınlanan aşağıdaki blog yazısından alınmıştır:

bottom of page